Posted on Leave a comment

Jucariile din lemn, educative sau nu?

Metoda Montessori - cuburi educative

Cercetarile arata ca, de-a lungul secolelor, evolutia educatiei pe perioada copilariei (varste pre-scolare si scolare timpurii) a avut cel putin un element de continuitate: jucaria din lemn cu rol educativ.

Odata cu schimbarea mentalitatilor avea loc si transformarea “micilor adulti” din Evul Mediu, in copii cu din ce in ce mai putine responsabilitati “lucrative” si cu posibilitati de joaca si de invatare din ce in ce mai multe.
Acesta a fost rezultatul aparitiei unor pedagogi care si-au lasat amprenta pe istoria evolutiei educatiei.

Astfel, la inceputul lui 1800 au fost facuti primii pasi in dezvoltarea metodelor educationale odata cu publicarea celor 2 volume “Practical Education” si “Professional Education” ale inventatorului si scriitorului Richard Lovell Edgeworth. Tot el este cel care descria, intr-un schimb de scrisori cu fizicianul si lexicograful Peter Mark Roget, cuburile din lemn ca fiind “jucarii rationale” prin care se putea invata despre gravitatie si fizica.

 

 

Mai tarziu, in jurul anilor 1840, isi desfasoara activitatea pedagogul german Froebel Friedrich, cunoscut ca inventatorul gradinitei si al conceptului “Darurile lui Froebel” – un set de materiale din lemn concepute si destinate invatarii de tip hands-on.

Cativa zeci de ani mai tarziu, calcandu-i pe urme, Maria Montessori elabora si raspandea pedagogia ce-i poarta si astazi numele, introducand in activitatile de joaca ale copiilor elemente esentiale din natura, materiale senzoriale precum (dar nu numai) obiecte si jucarii din lemn cu diferite culori, finisaje, forme geometrice si intrebuintari.

La inceputul anilor 1900 apare un nou tip de ideologie educationala si anume Waldorf. Ei bine, noua si nu prea.

Atat filosofia Waldorf cat si cea Montessori subliniaza necesitatea unei conexiuni intre copil si mediul inconjurator in vederea unei dezvoltari armonioase. Am putea spune ca diferenta dintre cele doua este de fapt o complementaritate: pe de o parte educatia Waldorf are ca punct central dezvoltarea imaginatiei si fanteziei copilului, pe cand Montessori pune accentul pe experientele din viata reala.

 

Elementul lor comun, dezvoltarea/invatarea prin joaca cu materiale din natura, sub diferite forme, dintre care lemnul detine un bine-meritat loc fruntas, ne-a fost ghid inca de la inceput in proiectarea si crearea produselor noastre.

Fara a ne erija in educatori (poate doar pentru copiii nostri), putem aduce si noi mica noastra contributie la cresterea frumoasa si armonioasa a noi generatii: jucariile educative din lemn ale Vulp’s Toys.

Mai departe posibilitatile sunt nenumarate: de la asocierea jucariilor cu deprinderea abilitatilor motorii, cu distingerea si invatarea culorilor, a formelor, asocierea lor cu povesti sau intamplari din viata reala, fizica, botanica, biologie etc.

De asemenea, jucariile de lemn pot vorbi despre concepte precum protejarea mediului, sustenabilitate, rezistenta, durabilitate si multe altele.
Depinde de noi ce transmitem si ce lasam “mostenire” copiilor nostri.

 

Scris de

Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *