Posted on Leave a comment

Educatia Waldorf si jucariile Vulp’s Toys

inspirata din educatia Waldorf.
Jucarie din lemn, inspirata din educatia Waldorf.

Educatia Waldorf s-a nascut in Germania la inceputul secolului XX. Dar ce este si ce promoveaza educatia Waldorf?

De ce am ales sa includem in gama noastra de produse jucariile inspirate din educatia Waldorf? Cred ca ati observat, in postarile noastre de pe Facebook, hashtag-ul #jucariiWaldorf / #Waldorftoys. 

 

Ei bine, la inceputul anilor 1900, ca alternativa la rigorile educatiei traditionale germane (axata pe citire, scriere, matematica, istorie si religie si in cadrul careia figura principala era profesorul si nu copilul), apare un nou tip de ideologie educativa si anume Waldorf sau Steiner (dupa numele fondatorului sau, Rudolf Steiner), bazata pe o serie de notiuni despre dezvoltarea holistica a omului, adica in toate „componentele” acestuia: trup, minte si spirit.

 

Conceptul care a stat la baza pedagogiei Waldorf a fost denumit si „educatia pentru libertate”, intrucat prin predarea adaptata la necesitatile specifice fiecarei varste se poate ajunge la o dezvoltare in sensul libertatii. A nu se intelege ca educatia Waldorf acorda copilului libertate deplina! Scopul e ca, odata ajuns la maturitate, adultul sa fi dobandit o gandire independenta.

Bratranul fermier, figurina de jucarie din lemn

 

Educatia Waldorf nu este centrata numai pe educatia traditionala (stiinte, discipline de profil real sau uman, etc). Dimpotriva, promoveaza „cursuri de arta” precum muzica, dansul, pictura, scrisul. Astfel copilul isi dezvolta nu numai intelectul ci si inteligenta emotionala atat de necesara pentru a deveni un adult echilibrat, increzator, empatic si independent in acelasi timp, usor adaptabil in orice situatie.

 

Intorcandu-ne la „oitele noastre” (din lemn, evident 😊)

 

Acum aproape 4 ani, cand aparitia micului Vulp ne-a constrans sa cautam cele mai bune solutii de joaca si dezvoltare, am descoperit „educatia altfel”. Adica acel tip de ideologie gasita in educatia Waldorf (si nu numai, dar despre asta vom vorbi intr-un articol viitor) care subliniaza faptul ca micutii nostri inteleg si absorb noi informatii prin mimarea celorlalti, prin stimularea simturilor (vaz, auz, gust si tactil) si prin miscare.

 

Instictiv copiii cerceteaza si interactioneaza fizic si emotional cu mediul lor inconjurator. Este de datoria noastra sa-i expunem la cele mai variate, naturale si educative medii si situatii!

 

Asa s-a nascut Vulp’s Toys. Credem cu tarie ca jucariile din materiale naturale (lemn, in cazul nostru), „croite” cu suflet, realizate manual si vopsite in culori naturale, vibrante, nu sunt doar placute din punct de vedere estetic, dar ofera caldura si un efect linistitor asupra unui copil mic.

Viespe, jucarie Waldorf din lemn

 

Forma si culoarea, spuneam, sunt de asemenea foarte importante deoarece vazul este un simt la fel de important ca si cel tactil. Zi de zi facem eforturi pentru a ne creste copiii intr-un mediu frumos, de ce n-ar fi si jucariile lor frumoase?! Prin faptul ca ne inconjuram copiii cu frumusete si caldura contribuim nu numai la starea lor de bine ci si la dezvoltarea simtului estetic si la aprecierea acestuia.

 

Un ultim element al ideologiei Waldorf, regasit in jucariile noastre, este simplitatea, lipsa de prea multe detalii. Tipul acesta de jucarii ofera deschidere, astfel ca, stimuland imaginatia copiilor, ele pot fi transformate intr-o multime de alte obiecte, in functie de mediu si context, cu care micutii pot interactiona in feluri in care noi adultii nici nu ne-am gandi.  

 

PS: Stiati ca educatia Waldorf este recunoscuta si acreditata in Romania ca scoala de stat? In Iasi spre exemplu, Scoala Waldorf ofera cursuri de la nivel prescolar si pana la liceu, inclusiv.

 

Scris de Diana

 

Citeste si

http://vulpstoys.com/jucariile-din-lemn-educative-sau-nu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *